Is a HomePage: bool(false)
Current page-id: 416
Home page-id: 641

Should be HomePage: bool(false)

Current LangCode: nl

is a MiniSite: bool(false)

Should Load Subnav: bool(true)

Has Sidebar: bool(false)

Should Load Sidebar: bool(false)

Has bottomMenu: bool(false)


Op zoek naar inspiratie?
Smullen maar!

De Schrijfdokter blies me van mijn sokken

Schrijven: daarmee vult Carolien Rietjens haar dagen bij De VoorZorg Antwerpen, op de dienst Marketing en Communicatie. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. En vormt het perfecte koppel met haar beroepsernst. Die combinatie zocht en vond ze ook bij de Schrijfdokter. Die geeft haar nu graag het … woord.

de-voorzorg-antwerpen

Carolien Rietjes bij De VoorZorg Antwerpen Wat daagt jou uit in je job?

Een ziekenfonds is niet echt sexy. Mijn uitdaging? Saaie onderwerpen in ambtenarees toch levendig bij diverse doelgroepen brengen. Kort, krachtig en helder. Mijn missie is geslaagd als mensen de moeite nemen om iets te lezen én het begrijpen. Zoals in ons ledenblad S-magazine of op de website, in folders en brochures, brieven en nieuwsbrieven, direct mail en narrowcastingschermen, personeelskrantje en intern dashboard, … Best moeilijk, want elk kanaal van onze mediamix stelt zijn eigen eisen.

Heb jij nog wel een schrijftraining nodig?

Ik beken: ik volgde al veel opleidingen en trainingen. Toch was ik te vaak niet onder de indruk. En het kan altijd beter, toch?

Bovendien leef ik niet op een schrijfeiland. Tal van collega’s bezorgen me teksten die ik herkauw voor een specifiek medium. En vóór de lay-outfase vlooien collega’s van ons secretariaat alles nog na op taal- of spelfouten. Kortom: schrijven is bij De VoorZorg groepswerk. En dat gaat zo veel vlotter met de neuzen in dezelfde richting. Allemaal op schrijftraining dus!
Het leek bovendien de ideale teambuilding: samen gniffelen om onze uitschuivers, om er ook samen iets aan te doen.

Waarom kies je voor de Schrijfdokter?

Ik ben een hondstrouwe fan van de Schrijf.be-nieuwsbrief, en verwachtte dus veel van de training. Toch zei ik ’s morgens nog tegen mijn collega’s “dat het ne straffe gast zou moeten zijn om me van mijn sokken te blazen.” Wat de Schrijfdokter vervolgens dééd.

Nu ja, zijn 10 schrijftests kende ik al. Maar ik hoopte dat hij ons ook vanaf de eerste minuut zou boeien. En ons een welgemikte trap onder de kont zou geven. Zodat we de tests nog meer in de praktijk zouden brengen, voor een blijvend effect. En dat was zo. Ook mijn collega’s waren in de wolken: zowel de ongetrainde als de geroutineerde schrijvers. De Schrijfdokter opende ogen, doorbrak vastgeroeste patronen en wakkerde ieders goesting aan.

Ik ben nu nóg meer fan. En schreeuw het uit bij iedereen die het horen wil. Hoe ik staaf dat zij er ook iets mee zijn? Door gul de gratis exemplaren van het Draaiboek voor succeste(k)sten uit te delen. En hen naar de website bomvol schrijftips te loodsen.

Brengt de schrijftraining op?

Ja, hoor: een torenhoog salaris! Nee, dat zou dan weer te mooi zijn. (lacht) Maar de training brengt De VoorZorg Antwerpen vast en zeker naar teksten die doen doén. En nu ook mijn collega’s ondergedompeld werden in de 10 schrijftests, heb ik minder werk. Zo passeren er nu veel minder nutteloze hulpwerkwoorden of passieve zinnen. Bovendien spendeer ik minder tijd op het toilet – omdat de schrijver al de Toilettest deed.

Schrijf je nu anders?

Ik besteed nu extra aandacht aan de tests. En voel me … schuldig als ik een minder goede tekst laat passeren. Want met de concrete schrijftips til ik die vlot naar een hoger niveau. Helaas mis ik soms de tijd voor een grondige herwerking.

Ook mijn eigen e-mails gingen erop vooruit: ik maak ze nu visueel aantrekkelijker, zodat de boodschap – letterlijk – in het oog springt. De Kijktest, hé?! Eigenlijk draagt alles wat ik sinds de training schreef, nog meer de Schrijfdokter-stempel. En heel wat collega’s vroegen om eerder aangeleverde teksten toch nog even te mogen herschrijven vóór publicatie. Onze asses zijn dus gekickt! (lacht uitbundig)

Gisteren nog stuurde een collega me een krakkemikkige tekst met als opdracht “Haal de Schrijfdokter in je naar boven!!! (de Egoscan zal alvast verbluffend zijn …)” Dat is een teken dat de training voortleeft.

Ten slotte: jouw advies voor wie een schrijftraining overweegt?

Gewoon: dóén. Maar dan wel bij de Schrijfdokter!  :-)